بواسیر یا همان هموروئید از عارضههای رایج مقعدی است که بر اثر فشار وارد آوردن به عروق این ناحیه ایجاد میشود. بیماری بواسیر باعث تورم و التهاب عروق این ناحیه شده که به دنبال آن درد و خونریزی برای شخص بیمار به وجود میآید. عارضه هموروئید بیماری مزمنی محسوب میشود که در صورت عدم درمان، پیشرفت نموده که در نتیجه علائمش شدت مییابد. این بیماری در دو نوع مختلف داخلی و خارجی وجود دارد و نوع داخلی باتوجه به میزان پیشرفتی که دارند، در 4 درجه مختلف تقسیمبندی میشود. البته در برخی از اشخاص شاید هر دوی این هموروئید ها را تجربه نمایند. در این بخش به نوع بواسیر خارجی می پردازیم.
بواسیر خارجی چیست؟
هموروئید خارجی درواقع نوعی زائده گوشتی بیرون زده محسوب میشود که از ظاهر ناخوشایندی برخوردار است. البته شاید در برخی از بیماران هنگام اجبت مزاج با سوزش و درد یا خونریزی همراه باشد. البته نکته مثبت اینجاست که این تودههای بیرون زده اعصاب نامتعارف در یک یک بازه مشخصی درمان میشود.
درواقع به خاطر شل یا گشاد شدن سیاهرگهای اطراف خارج مقعد، هموروئید خارجی (external hemorrhoids) ایجاد میشود. شخصی که دچار این عارضه شده در حالت نشسته، هنگام اجابت مزاج یا در زمان تمیز نمودن ناحیه مقعد احساس ناراحتی و درد زیادی دارد. البته طول دوره هموروئید خارجی مشخص نبوده و به شدت آن بستگی دارد. چنانچه کوچک باشد، شاید بدون انجام هیچ درمانی فقط در عرض چندین روز بهبود بیابد. امّا بهبودی بواسیر خارجی بزرگ بیشتر رمان میبرد و جهت درمان آن، بهتر است که حتماً به پزشک مربوطه مراجعه نمود.
عوامل ایجاد هموروئید خارجی
از بارزترین علل بروز هموروئید خارجی میتوان به عارضه یبوست و همچنین ایجاد فشار به رودهها، به خاطر زور زدن مکرر در زمان اجابت مزاج اشاره کرد. درواقع زور زدن زیاد عامل جریان خون به درون و بیرون محوطه عامل تجمع خون و بزرگ شدن رگهای خونی در این ناحیه میشود.
از دیگر عوامل مهم در بروز بواسیر خارجی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نشستن دراز مدت در توالت
- بلند نمودن اجسام سنگین
- استفاده از مواد غذایی کم فیبر
- نوشیدن مقدار کم مایعات و آب در طول روز
- چاقی
- نشستن یا ایستادن دراز مدت در زمان کار
- دوران بارداری: به خاطر فشاری که از رحم به سیاهرگها وارد میشود.
- آسیت
علائم بواسیر خارجی
هموروئید خارجی از علائم مختلفی برخوردار است که بروزشان به میزان مشکل بستگی دارد. بهطور کلی علائم هموروئید خارجی عبارتند از:
- خارش در ناحیه رکتال (اطراف مقعد)
- درد اطراف مقعد
- وجود توده در نزدیک یا اطراف مقعد
- دیده شدن خون در مدفوع
- بروزه لختههای خون
نحوه تشخیص بیماری بواسیر خارجی
برای تشخیص هموروئید خارجی، پزشک در مورد سابقه سلامتی و علائم بیماری سوال خواهد کرد. همچنین به احتمال زیاد ایشان معاینه فیزیکی انجام می دهند. در مورد هموروئید خارجی، پزشک معمولاً با معاینه ناحیه اطراف مقعد شما می تواند هموروئید را ببیند. همچنین ممکن است برای بررسی مشکلات احتمالی داخل کانال مقعد و راست روده، از جمله هموروئید داخلی، معاینه دیجیتال رکتوم و آنوسکوپی انجام دهند. در طول معاینه دیجیتال رکتوم، پزشک انگشت دستکششده و آغشته به روانکننده را وارد مقعد شما میکند. آنها قادر خواهند بود ناهنجاریهای داخل را احساس کنند. در طی آنوسکوپی، پزشک وسیلهای به نام آنوسکوپ را وارد راست روده شما میکند که به آنها اجازه میدهد ناهنجاریها را ببینند.
برای درمان بواسیر خارجی چه باید کرد؟
درمان بواسیر از نوع خارجی به شدت علائم شما بستگی دارد. در اینجا چند روش برای درمان بواسیر خارجی آورده شده است:
درمانهای خانگی هموروئید خارجی
- حمام سیتز: حمام کردن در آب گرم به مدت 10 تا 15 دقیقه، چند بار در روز، میتواند درد و تورم را تسکین دهد.
- کمپرس سرد: استفاده از کمپرس سرد به مدت 10 تا 15 دقیقه، چند بار در روز، میتواند در کاهش درد و تورم تاثیر گذار باشد.
- پمادها و کرمها: پمادها و کرمهای ضد هموروئید بدون نسخه میتوانند به تسکین درد و خارش کمک کنند.
- داروهای مسکن: داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن میتوانند برای تسکین درد موثر هستند.
- نرم کننده مدفوع: مصرف نرم کننده مدفوع میتواند به دفع مدفوع نرم تر و آسان تر کمک کند و فشار بر روی هموروئید را کاهش دهد.
درمانهای پزشکی بواسیر خارجی
- باندینگ هموروئید: در این روش، یک نوار الاستیک کوچک به دور پایه هموروئید بسته میشود تا جریان خون را قطع کند و بواسیر خارجی را کوچک کند.
- اسکلروتراپی: در این روش، محلول نمکی به داخل هموروئید خارجی تزریق میشود تا باعث کوچک شدن آن شود.
- لیزر درمانی: در این روش، از لیزر برای از بین بردن بواسیر خارجی استفاده میشود.
- جراحی: در موارد شدید، ممکن است برای برداشتن هموروئید خارجی نیاز به جراحی باشد.
تغییرات در سبک زندگی
- افزایش مصرف فیبر: خوردن غذاهای پر فیبر مانند میوهها، سبزیجات و غلات کامل میتواند به نرم شدن مدفوع و دفع آسانتر آن کمک کند.
- نوشیدن آب زیاد: نوشیدن آب کافی میتواند به جلوگیری از یبوست و سفت شدن مدفوع کمک کند.
- ورزش منظم: ورزش منظم میتواند به بهبود جریان خون و جلوگیری از یبوست کمک کند.
- اجتناب از زور زدن: هنگام دفع مدفوع از زور زدن خودداری کنید، زیرا این امر میتواند فشار بر روی هموروئید خارجی را افزایش دهد.
8 پاسخ
سلام وقت بخیر خسته نباشید با شرمندگی موردی که من دارم بیرون معقد می باشد درد ندارد اوایل با ۲عدد برامدگی رگ خونی که خون ریزی هم نداشت واز یوبوست شروع شد دالان معقدم گوشتی و نا فرم است دیسک کمر دارم ولی مقداری از درد فکر میکنم مربوط به عارضه بواسیر باشه و موقع شستن سخت تمیز میشود لطفا راهنمای فرماید
آقای دکتر سلام
عرض بنده و خیلی ها اینه: شما بهترین متخصص گوارش و لیزردرمانی در اصفهان بودید که به وجودتان می بالیدیم.
چه بدی از اصفهان و ما دیدید که رفتید تهران؟
اگه دوباره به اصفهان تشریف نیارید، بطور گروهی میائیم تهران و با خواهش و التماس و اگه نشد با جبر و زور به اصفهان برمیگردونیمتون.
باتشکر
سلام . من حدودا یه هفته هست که به بواسیر مبتلا شدم.برای من بواسیرم از نخود یه کم کوچکتر هست و درد و خونریزی نداره فقط موقع شستن درد داره. خیلی نگرانم . آیا بدون جراحی میشه درمان کرد؟ و اینکه بواسیر من ارثی هست . پدرم و پدربزرگمم داشتن.
باسلام،باید حتما معاینه بشین،معمولا اولین قدم برای درمان بیمار توصیه های غذایی و درمانهای دارویی است نه جراحی،اگر جواب ندهد یا مرتبا عود کند ممکن است نیاز به جراحی باشد
سلام با عرض پوزش من حدودا 4,5 ماه پیش یک اینطور اتفاقی برایم افتاده است که خیلی یهویی یک عدد جوش سیاه رنگ از دور مقعد(بیرون) افتاد روم و بعد از دو هفته درست شد ولی باز بعد از دو ماه ورم کرد و بزرگ شد و الان خیلی ازش نیست
خواستم بدونم این چه مرضی است و راه درمانش چیست لطفا کمک کنین خواهش میکنم کمک کنین و 5 ماه است که خواب و خراب ندارم از استرس
حتما باید توسط جراح کولورکتال معاینه و بررسی شوید
سلام و درود ممنون که در این صفحه این قدر روشن و واضح بیان کردین با سپاس و درود انصافا دکتر خوب یه نعمت بزرگه
ممنون از نظر شما