آیا التهاب روده خطرناک است؟ التهاب روده علائم چه بیماری هایی می باشد؟ ورم روده بیماری های گوارشی مزمنی است که میتواند اشخاص را در سنین مختلف درگیر نماید. هنگامی که فردی به بیماری التهابی روده مبتلا شود، علائم بیماری گاهی بهبود مییابند و کمی از بین میروند. ولی در برخی از مواقع ممکن است که این اعلائم شدت بیشتری به خود بگیرند. به طور کلی آشنایی با بیماری التهاب روده و شناخت علائم آن، موجب اقداماتی بهموقع جهت درمان این عارضه میشود. ما در ادامه مقاله قصد داریم تا این موضوع بپردازیم که آیا التهاب روده خطرناک است؟ ورم روده علائم چه بیماری هایی می باشد؟ پس برای رسیدن به پاسخ این سولات و آشنایی با ماهیت این بیماری با ما تا انتهای این مقاله از وب سایت دکتر علرضا ایزدی همراه باشید.
بیماری التهاب روده چیست؟
بیماری التهاب روده (IBD) اصطلاح کلی است که بهطور معمول جهت توصیف نمودن اختلالات مربوط به التهاب مزمن اعضای مختلف دستگاه گوارش مثل دهان، مری، معده، روده کوچک و روده بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. بهطور کلی اصلیترین وظیفه دستگاه گوارش تجزیه غذا، استخراج مواد مغذی و حذف هرنوع مواد اضافه و زائد در بدن را به عهده دارد.
التهاب در هر نقطهای از دستگاه گوارش میتواند موجب بروز اختلالی در هریک از این وظایف بشود. به موجب این امر بیماری ملتهب شدن روده خیلی دردناک و مخرب است. لازم به ذکر است که در مواردی نادر شاید برای زندگی یک فرد تهدیدکننده باشد. بهطور کلی التهاب روده به دو دسته زیر تقسیم میشود که هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند:
- کولیت اولسراتیو (Ulcerative colitis)
- بیماری کرون (Crohn’s disease)
همانطور که میدانید هنوز علت دقیق این بیماری مشخص نشده است. گرچه در زمانهای گذشته پزشکان به رژیم غذایی و استرس مشکوک شدند، امّا امروزه معتقدند که این عوامل تنها باید به عنوان تشدیدکننده ملتهب شدن روده در نظر گرفته شوند. شایان ذکر است که مراجعه فوری به پزشک متخصص گوارش میتواند مانع از پیشرفت نوع بیماری روده شود.
علائم التهاب روده چیست؟
علائم این بیماری با توجه به شدت التهاب و محل بروزش تفاوت دارد و شاید از مرحله خفیف تا شدید متغیر باشد. فرد بیمار به احتمال زیاد دورههای فعال بیماری و دورههای بهبودی را تجربه نماید. به طور معمول علائم و نشانههای التهاب روده عبارتند از:
- اسهال که در زمانی رخ میدهد که قسمتهای آسیبدیده روده قادر نیستند آب را دوباره جذب نمایند.
- خستگی مفرط
- دردهای در معده، گرفتگی و نفخ بهخاطر انسداد روده
- وجود خون در مدفوع که به آن هماتوکزیا اطلاق میشود.
- کاهش یافتن اشتها و کمخونی که خود به تنهایی میتواند موجب تاخیر در رشد یا تکامل جسمانی در کودکان شود.
- گرفتگی و درد عضلات شکم از شایعترین نشانه های التهاب روده محسوب میشود.
- اسهالهایی که گاهاً خونآلود هستند هم میتواند از علائم بارز التهاب روده باشند.
- احساس نیاز فوری شدید جهت دفع هم از نشانههای اصلی التهاب رودهای است.
- حرکات دردناک و دشوار روده شاید نشانه بیماری التهابی روده (IBD) باشد.
- وجود چرک یا موکوس (مخاط) در مدفوع هم از دیگر نشانههای بیماری IBD است.
- شاید تهوع و استفراغ در مواردی به این بیماری اشاره داشته باشد، امّا ممکن است عوامل گوناگونی نیز در آن دخیل باشد.
- تب و خستگی در بیماری التهابی روده بسیار قابل مشاهده است.
- عرق شبانه هم از دیگر نشانههای بارز در التهاب رودهای بهشمار میرود.
- کاهش وزن درشاید از علائم التهاب روده باشد.
- کم خونی فقر آهن بهدلیل از دست دادن خون، هم از دیگر نشانههای این بیماری است.
- در بعضی موارد هم ضایعات پوستی از علائم این بیماری محسوب میشود.
به این نکته توجه داشته باشید که اشخاص مبتلا به بیماری کرون شاید در دهانشان زخمی ایجاد شود. برخی اوقات زخم و شکاف در اطراف ناحیه تناسلی یا مقعد هم ظاهر میگردد. نکته جالب اینجاست که بیماری التهاب روده میتواند با مشکلات خارج از دستگاه گوارش مثل التهاب چشم، اختلالات پوستی و آرتروز هم مرتبط باشد.
علت بروز التهاب روده
همان طور که در مطالب بالا عنوان شد علت دقیق این بیماری هنوز هم ناشناخته است. با تمام این اوصاف، از بزرگترین فاکتورهای خطر برای ایجاد بیماری کرون و کولیت اولسراتیو میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- سابقه خانوادگی و ژنتیکی: بهطور کلی اشخاصی که والدین، خواهر، برادر یا فرزند مبتلا بیماری ورم روده را دارند، در معرض خطر بیشتری قرار خواهند داشت. به موجب این امر اکثر دانشمندان معتقدند که شاید یکی از علتهای این بیماری روده ژنتیکی باشد.
- سیستم ایمنی بدن: درواقع وضعیت سیستم ایمنی بدن هم شاید در بروز بیماری التهابی روده نقش بسزایی داشته باشد. معمولاً سیستم ایمنی از بدن در مقابل عوامل بیماریزا که عامل عارضهها و عفونتها میشوند، دفاع مینماید. عفونت باکتریایی یا ویروسی دستگاه گوارش قادر است تا موجب واکنش ایمنی شود. زمانیکه بدن سعی دارد تا در مقابل مهاجمان واکنشی ایمنی ایجاد نماید، دستگاه گوارش ملتهب خواهد شد. التهاب مزمن گوارشی یکی دیگر از عوامل اصلی بروز التهاب روده است.
- سیگار کشیدن: این عمل یکی دیگر از فاکتورهای خطر اصلی در پدیدار شدن بیماری کرون محسوب میشود. همچنین سیگار کشیدن درد و دیگر علائم مرتبط با این بیماری را تشدید مینماید. علاوه بر این احتمال تشدید عوارض هم وجود دارد. کولیت اولسراتیو، بهطور عمده بر اشخاص غیر سیگاری و سیگاریهای سابق تأثیر زیادی میگذارد.
از دیگر عوامل این عارضه میتوان به موارد زیر اشار نمود:
- تاثیرات نژادی
- افزایش سن
- عوامل محیطی
- جنسیت
انواع بیماری های روده
در کل از انواع بیماری التهابی روده باید به مواردی چون کولیت اولسراتیو و بیماری کرون اشاره نماییم. خود بیماری کولیت اولسراتیو (Ulcerative colitis) هم شامل التهاب و زخم در امتداد پوشش سطحی روده بزرگ و راستروده خواهد شد. این در حالی است که، بیماری کرون تنها میتواند موجب التهاب در هر قسمت از دستگاه گوارش شود. گرچه اکثر انتهای روده کوچک را تحت تأثیرش قرار میدهد. علاوه بر این اغلب میتواند لایههای عمیق دستگاه گوارش را هم درگیر نماید.
برخی از مواقع علائم بیماری کولیت اولسراتیو با علائم عفونت روده بزرگ به اشتباه یکی پنداشته میشوند. به موجب این امر، بهتر است علائم عفونت رودهای در کودکان و علائم ورم روده بزرگ به صورت دقیق زیر نظر یک پزشک متخصص مورد بررسی قرار بگیرد.
میزان خطر این بیماری
کولیت اولسراتیو و بیماری کرون از عوارضی مشترک برخوردار هستند که شامل موارد زیر است:
- سرطان روده بزرگ: درواقع ابتلا به کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون خود به تنهایی میتواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش بدهد.
- التهاب پوست، چشم و مفاصل
- کلانژیت اسکلروزان نخستین (Primary sclerosing cholangitis)
- لختگی خون
- انسداد شدن روده
- سوءتغذیه همراه با اسهال، درد شکمی و گرفتگی
- ایجاد بروز فیستول ها
- بروز شقاق مقعدی
- مگاکولون توکسی
- پدید آمدن سوراخ در روده بزرگ
- کم آبی شدید
- تورم روده بزرگ
- احتمال بروز انواع بیماریهای کبدی
روش های درمان التهاب روده
هدف اصلی از درمان بیماری ورم روده، کاهش دادن التهاب است. درواقع روشهای درمانی شاید نه تنها به تسکین علائم بلکه به بهبودی طولانیمدت و کاهش خطرات عوارض کمکی شایان نمایند. معمولاً این بیماری با دارودرمانی یا جراحی قابل درمان است. انواع روشهای درمان التهاب روده عبارتند از:
- مصرف داروهای ضد التهابی
- استفاده از داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی بدن
- استفاده از ترکیبات بیولوژیکی
- مصرف انواع آنتیبیوتیکها
- تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی مناسب
- عمل جراحی
نحوه تشخیص بیماری التهابی روده چیست؟
درواقع اندازهگیری تعداد گلبولهای خون بهواسطه آزمایش خون میتواند نشاندهنده از دست دادن خون و یا افزایش فعالیت سیستم دفاعی بدن باشد که عامل نشانه کولیت است. همچنین بررسی الکترولیتها (سدیم و پتاسیم)، پروتئین، نشانگرهای التهاب مثل سرعت تهنشین شدن گلبولهای قرمز (ESR) و پروتئینِ واکنشیِ سی (CRP: C-reactive protein) هم میتوانند در تشخیص التهاب روده و کولیتها بسیار موثر باشند.
از دیگر روشهای تشخیص بیماری میتوان به موارد زیر هم اشاره کرد:
- آزمایش مدفوع
- انواع آندوسکوپی که شامل آندوسکوپی فوقانی، کلونوسکوپی، کپسولهای آندوسکوپ و انتروسکوپی با کمک بالون است.
نتیجه گیری
این نوع عارضه روده موجب میشود تا بخشهایی از روده ملتهب، قرمز و متورم بشوند. این عارضه یکی از بیماریهای مزمن محسوب میشود. این بدان معناست که درمان این بیماری مدت طولانی زمان میبرد که علائم آن بهصورت دورهای ظاهر میگردند. در این مقاله به بررسی این نوع بیماری روده و بیماریهای مربوط به آن پرداختیم.
امید است مقاله آیا التهاب روده خطرناک است؟ علائم چه بیماری هایی می باشد؟ برای شما مخاطبین محترم مفید بوده باشد. لطفاً نظرات شخصی خود را در زمینه التهاب روده با ما در وبسایت دکتر علیرضا ایزدی به اشترک بگذارید.