بیماری دیورتیکولیت (Diverticulitis) درواقع از بیماریهای رایج در دستگاه گوارش محسوب میشود. باتوجه به گستردگی و شیوع زیاد این بیماری، باید اذعان داشت که در 99 درصد موارد خطرساز نیست و بدون جراحی قابل درمان است. در وبسایت دکتر علیرضا ایزدی به این موضوع میپردازیم که دیورتیکولیت چیست؟ + علائم و روش های درمان کدامند؟ بیماری دیورتیکولیت بهخاطر عفونت و التهاب زواید کیسه شکل از دیواره روده بزرگ بیرون میزند. در حقیقت این عارضه اختلالی در روده بزرگ بهشمار میرود که اغلب با درد و مشکل در اجابت مزاج همراه است. امروزه روشهای زیادی جهت درمان بیماری دیورتیکولیت وجود دارد، که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
همچنین بخوانید : جراحی سرطان روده
دیورکیتولیت چیست؟
منظور از دیورتیکولیت چیست؟ بهطور کلی به التهابهای دیورتیکول های جدار روده بزرگ، دیورتیکولیت اطلاق میشود. درواقع به بیرون زدگیهای کوچک کیسه مانند دیورتیکول و التهاب آنها در روده بزرگ را دیورتیکولیت مینامند. براساس تحقیقات انجام گرفته پزشکی، چیزی در حدود 30% از این دیورتیکولها بیشتر در افراد بالای 50 سال ایجاد میشوند. دیورتیکولیت بر دستگاه گوارش تاثیر گذاشته و شاید در برخی مواقع هیچ نوع علائمی نداشته باشد. در صورت عدم درمان دیورتیکولیت، طی گذشت زمان خطراتی را برای سلامتی شخص به دنبال دارد.
علل بیماری دیورتیکولیت چیست؟
اکثر پزشکان براین اعتقادند که دلیل دیورتیکولیت انسداد مدفوع در روده و به دنبال آن التهاب و عفونت دیورتیکولها است. درکل علل این بیماری در هر شخص، تفاوت دارد و عوامل مختلفی شاید در ایجاد آن نقش داشته باشند.
از جمله عوامل ایجاد دیورتیکولیت میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- وراثت
- اضافه وزی و چاقی
- عدم تحرک کافی
- افزایش سن
- نوع جنسیت که بیشتر در مردان ایجاد میشود.
- استفاده از سیگار
- مصرف برخی از داروها
علائم دیورتیکولیت
علائم دیورتیکولیت چیست؟ بهطور کلی بیماری دیورتیکولیت با علائمی حفیف یا شدید همراه است و برای هر شخص تقفاوت دارد. که در اکثر مواقع علائم دیورتیکولیت شامل موارد زیر است:
- ایجاد درد ناحیه شکم
- عارضه یبوست
- در موارد نادر اسهال
- احساس تهوع و استفراغ
- رویت خون در مدفوع
- خونریزی در ناحیه راست روده
- تب و لرز
روش های تشخیص دیورتیکولیت چیست؟
درواقع تشخیص دیورتیکولیت بهطور معمول پس از بررسی علائم و نشانههای مذکور صورت میپذیرد. درکل روشهای دیگری رایج تشخیص بیماری دیورتیکولیت شامل موارد زیر است:
- انجام سیتی اسکن و مشاهده و بررسی بخشهای داخلی بدن
- آندوسکوپی راست روده و انتهای روده بزرگ
- نمونه آزمایش ادرار جهت بررسی و مشاهده عفونتها
بیشتر بخوانید : درمان افتادگی روده
درمان دیورتیکولیت
راه های درمان دیورتیکولیت چیست؟ در کل درمان بیماری دیورتیکولیت به شدت آن بستگی دارد. بهطور معمول چنانچه دیورتیکولیت خفیف باشد، با درمان خانگی رفع میشود. عموم اشخاص مبتلا به این عارضه میتوانند بهواسطه استفاده از انواع آنتی بیوتیکها و رژیم غذایی حاوی فیبردار دیورتیکولیت را درمان کنند.
جهت درمان بیماری دیورتیکولیت رعایت نکات زیر الزامی است:
- عدم مصرف داروهایی مثل آسپرین و ایبوپروفن که خطرات خونریزی داخلی و ایجاد اختلال در دستگاه گوارش را دوچندان مینماید.
- استفاده از میوه، سبزیجات و مواد غذایی فیبردار موجب نرم شدن بافتها و مدفوع شده، که در نتیجه به کاهش و تسکین علائم این دیورتیکولیت کمکی شایان مینماید.
- اشخاصی خونریزی راست رودهای دارند، باید حتماً به پزشک مراجعه نمایند تا یک متخصص باتوجه علائم و شدت بیماری روش درمان مناسب را تجویز نماید.
- استفاده مرتباز داروها و آنتی بیوتیکهای تجویز شده را تا پایان دوره
- در برخی از مواقع پزشک معالج شاید آنتی بیوتیکهایی مثل سیپروفلوکساسین، مترونیدازول، سفالکسین و دوکسیسایکلین را تجویز نماید.
- در مواردی نادر هم، برای درمان این بیماری نیازمند یک پزشک متخصص شاید روش جراحی را پیشنهاد نماید.
درمان خانگی دیورتیکولیت
درمان قطعی دیورتیکولیت نیز با مصرف دارو و در برخی اوقات جراحی امکانپذیر خواهد بود. ولی در صورت احساس علائمی خفیف یا کمک به تسریع بهبودی دیورتیکولیت، کنار دارو میتوان از درمان خانگی هم بهرهمند شد. اما باید توجه داشته باشیم که پیش از مصرف حتماً با پزشک معالج خود مشورت نماییم.
استفاده از داروهای گیاهی جهت درمان خانگی دیورتیکولیت که عبارتند از:
- مصرف نصف فنجان آب آلوئه ورا بهصورت روزانه
- استفاده از لیمو در آب گرم همراه با عسل و مقداری نمک دریایی
- مصرف از دانه کتان
- نوشیدن 2 فنجان از مخلوط ناردون قرمز روزی دو مرتبه (1 قاشق چایخوری پودر ناردون قرمز + 2 فنجان آب جوش + 1 قاشق چایخوری شکر + مقداری دارچین)
- استفاده از چای بابونه
- مصرف 3 بار در روز از چای گیاهی ریشه گل ختمی
- استفاده از مکملهای پروبیوتیک نظیر ساکارومیسس بولاردی، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس یا لاکتوباسیلوس پلانتاروم
رژیم غذایی دیورتیکولیت
اکثر پزشکان شاید به اشخاص مبتلا به بیماری دیورتیکولیت، برنامههای غذایی را پیشنهاد دهند تا دستگاه گوارش این آنها فرصتی برای استراحت را داشته باشد.
بهطور کلی در روزهای آغازین رژیم غذایی دیورتیکولیت، اشخاص تنها مجاز به مصرف مواد غذایی مایع و شفاف هستند، که شامل موارد زیر است:
- استفاده از ورقههای یخ
- نوشیدن آبمیوه بدون پالپ
- غذاهای خورشتی
- مصرف زیاد آب
- خوردن ژله
- استفاده از چای و قهوه بدون خامه
پس از کاهش علائم دیورتیکولیت، بیماران میتوانند از مواد غذایی خاوی فیبر پایین که شامل موارد زیر است، استفاده نمایند:
- کمپوت میوه یا کنسرو سبزیجات، به صورت پوست کنده و بدون دانه
- غلات فیبردار پایین
- مصرف تخم مرغ، گوشت مرغ و ماهی
- شیر، ماست و پنیر
- نانهای بدون سبوس
- ماکارونی، برنج سفید و رشته
دارو برای درمان دیورتیکولیت
همانطور که در مطالب بالا اشاره شد، پس از مشخص شدن شدت بیماری، به سبب عفونت و التهاب ایجاد شده پزشک معالج مصرف آنتی بیوتیک خوراکی را تجویز مینماید که باید با میزان زیادیی آب همراه باشد. در صورت شدت دیورتیکولیت و افزایش عفونت روده پزشک آنتی بیوتیک وریدی را تجویز مینماید.
عوارض دیورتیکولیت چیست؟
بهطور کلی دیورتیکولیت مانند هر بیماری دیگری از عوارضی برخوردار است که رایجترین آنها عبارتند از:
- پریتونیت: نوعی التهاب صفاق است که اغلب بهدلیل عفونت در بدن ایجاد میشود.
- ایجاد آبسه: حفرهای پر از چرک است که جهت درمان آن به مصرف آنتیبیوتیکها نیاز است.
- تشکیل فیسچول: این حفرهها در حقیقت مجاری غیرطبیعی هستند که دو قسمت از بدن را به هم متصل میشوند.
- انسداد روده: چنانچه عفونت موجب ایجاد بافت پیوندی شود، ممکن است که روده بزرگ به شکل نسبی تا کامل دچار انسداد گردد. در هنگام انسداد کامل روده بزرگ، مراجعه اورژانسی به پزشک الزامی است.
آیا دیورتیکول نوعی سرطان است؟
این سوالی است که شاید ذهن افراد مبتلا به بیماری دیورتیکول را به خود مشغول نماید. در جواب به سوال مذکور باید اذعان نماییم که جای خیچ نگرانی نیست و خوشبختانه در دسته سرطانها قرار ندارد. ولی در برخی از موارد هم بنا به تشخیص پزشک سرطان روده بزرگ، آزمایشها و نمونهبرداری صورت میپذیرد.
نتیجه گیری
در این مقاله به ماهیت بیماری دیورتیکولیت پرداختیم. سپس انواع روش های درمان این بیماری را مورد بررسی قرار دادیم. در کل باید اذعان کرد که این بیماری خطرساز نیست، ولی در صورت عدم درمان مشکلاتی جدی برای شخص بیمار به همراه خواهد داشت. امید است دیورتیکولیت چیست؟ + علائم و روش های درمان آن برای شما مخاطبین محترم مفید بوده باشد. لطفاً پس از مطالعه کامل این مقاله نظرات و تجارب شخصی خود را در زمینه دیورتیکولیت با ما در وبسایت دکتر علیرضا ایزدی به اشترک گذارید.