به وریدهای متورم در قسمت های تحتانی رکتوم و مقعد، بواسیر که با نام علمی هموروئید (Hemorrhoid) اطلاق میشود. برخی اوقات این دیواره عروق متورم و به قدری کشیده و نازک میگردد که باعث تحرک ورید بیرون زده، میشود. چنین حالتی خصوصاً مدفوع ورید را تحریک نموده که باعث خراش و تحریک دیواره ورید خواهد شذ. حال این سوال ذهن اکثر مبتلایان به این عارضه را به خود مشغول می کند که آیا هموروئید باعث مرگ می شود؟
ما در این مقاله قصد داریم تا شما مخاطبین محترم را با ماهیت این عارضه آشنا نماییم. چناچه شما هم به دنبال این هستید که بدانید آیا هموروئید باعث مرگ می شود؟ تا انتهای این مقاله از وبسایت دکتر علیرضا ایزدی با ما همراه باشید.
هموروئید یا بواسیر چیست؟
همان طور که در مطالب بالا عنوان شد، بواسیر (هموروئید) از رابترین عارضههای مقعدی بهشمار میرود. بهطور کلی علائم هموروئید مشخص و واضح است که جزء بیماریهای پر نشانه شناخته میشود. در تعریفی ساده و قابل درک عارضه هموروئید بر اثر التهاب، کشیدگی مویرگها و رگهای خونی در اطراف ناحیه مقعد ایجاد میشود. این بدان معناست که در اطراف ناحیه مقعد تعداد زیادی زیادی مویرگ و رگ خونی در فشاری خون بالا وجود دارند که در زمان دفع نمودن مدفوع جهت دفع آسانتر قادرند تا حد بلایی منعطف گردند. چنانچه مویرگ و رگها مذکور بر اثر فشاری بالا و تحت کشش بیش از حد قرار گیرند، با آسیبی جدی مواجه مشوند. درواقع کشیدگی، التهاب و پارگی از آن دست عوارضی است که در این شرایطی ایجاد میشوند. از عمده علل بروز چنین فشار بالایی میتوان به ابتلا به عارضه یبوست اشاره کرد. در حقیقت یبوست موجب آن میشود که مدفوع شخص مبتلا بیش از حد سفت و سخت بگردد که به زمان دفع بهواسطه فشار بالایی از بدن خارج میشود.
انواع هموروئید یا بواسیر
بیماری هموروئید از انواع و درجات مختلفی برخوردار است. درواقع علائم بواسیر (هموروئید) در هر کدام از انواع تفاوت دارد که با توجه به اینکه رگهای کدام قسمت از مقعد را تحت فشار قرار میدهند به دو نوع زیر تقسیمبندی میشوند:
- هموروئید داخلی
- بواسیر یا هموروئید خارجی
در ادامه مقاله به این علائم خطرناک هموروئید خواهیم پرداخت، پس همچنان با در وبسایت دکتر علیرضا ایزدی همراه باشید.
علائم هموروئید
بهطور کلی علائم بواسیر در مردان با زنان کمی تفاوت دارد که در ادامه به تشریح هر کدام از آنها میپردازیم.
علائم هموروئید در مردان
بواسیر (هموروئید) در آقایان بسیار شایع است. از بارزترین این عارضه در مردان شاید این است آنها بیش از زنان در زمان اجابت مزاج یا بلند نمودن وسایل سنگین به خودشان فشار میآورند. علائم هموروئید در آقایان عبارتند از:
- ایجاد درد در ناحیه اطراف مقعد
- وجود خارش در ناحیه داخلی مقعد یا اطراف آن
- بروز خون قرمز بر مدفوع، لباس و یا دستمال کاغذی
- حس نمودن تودهای حساس در اطراف مقعد
علائم هموروئید در زنان
اغلب زنان بهخاطر فشار دوران بارداری، تغییرات هورمونی و پس از زایمان دچار بواسیر میشوند. با تمام این اوصاف علائم هموروئید در زنان و مردان تفاوتی چندان باهم ندارد. در کل تنها تفاوت در این عارضه عوامل خطر نهفته در آنهاست. براساس گزارشات گرفته شده از منابع پزشکی معتبر حاکی از آن است که زنان برخی بیشتر از مردان دچار نشت مدفوع و حرکات دردناک روده میشوند. علاوه بر این در مواردی نادر، امکان پیدا شدن علائمی مانند کم خونی، ضعف و رنگ پریدگی بهخاطر خونریزی زیاد هم وجود دارد. لازم به ذکر است که برخی از بیماریها و سرطانهای سیستم گوارشی مانند سرطان روده بزرگ از علائم و نشانههایی مشابه با بواسیر برخوردار هستند. پس ضرورت دارد تا برای اطمینان بیشتر در هنگام علائم خطرناک هموروئید به پزشک مربوطه مراجعه نماییم.
عوامل خطر هموروئید
جالب است بدانید که هموروئید میتواند بهطور ژنتیکی از والدین به فرزندان منتقل بشود. بنابراین چنانچه والدین شما دچار عارضه بواسیر هستند، شاید شما هم در آینده به این مشکل شوید. از عوملافزایش خطر هموروئید میتوان به مواردی مانند بلند کردن مداوم وسایل سنگین، چاقی یا فشار ثابت روی بدن اشاره نمود. علاوه بر موارد مذکور ایستادن بیش از اندازه و بدون هیچ استراحتی و یا نشستن دراز مدت موجب بروز عارضه بواسیر میشود. شایان ذکر است که رابطه جنسی مقعدی مداوم و اسهال هم میتواند خطر هموروئید و عوارضش را تشدید نماید. بانوان باردار هنگامی که رحمشان بزرگ میشود، روی رگ روده بزرگ فشار میآورد که موجب برآمدگی آن خواهد شد. دوران بارداری میتواند عمال اصلی بواسیر در بانوان باشد و درمان آن در زنان حامله بسیار حائز اهمیت است.
آیا هموروئید باعث مرگ می شود؟
اگر با علائم هموروئید آشنایی زیاد ندارید و چنانچه از آن دست اشخاصی هستید که می پندارید بواسیر مرحله ی بعدیش سرطان است سخت در اشتباهید. در یک جمله ساده باید چنین اذعان نماییم که هموروئید (بواسیر) نمیتواند باعث به وجود آمدن سرطان بشود. چراکه این دو بیماری شاید علائمی مشابه بهم داشته باشند، امّا به طور کلی هیچ ارتباطی باهم ندارند. با توجه به مواردی که عنوان شد، هموروئيد هرگز سرطاني نميشود، امّا شاید برخی افراد هموروئيد را با سرطان اشتباه بگیرند. برخی اوقات اشخاص مبتلا به این عارضه تصور می نمایند دچار سرطان شدهاند. بهطور کلی باید به این نکته مهم توجه داشت که در صورت بروز علائم هموروئید یا همان بواسیر یا سرطان باید به پزشک مراجعه نماییم، تا وی نوع بیماری را تشخیص دهد.
نحوه تشخیص هموروئید و سرطان مقعد
در حال حاضر پزشکان جهت تشخیص بواسیر ابتدا معاینات بالینی را صورت میدهند. چنانچه پزشک به بواسیر داخلی مشکوک شود، جهت تشخیصی دقیقتر بیماری سیگموئیدوسکوپی یا کولونوسکوپی را تجویز مینماید. امّا چنانچه پزشک بیماری را سرطان تشخیص بدهد، جهت اطمینان انجام آزمایشات و تستهایی مانند بیوپسی، آزمایش دیجیتال کولون، آزمایش خون، پروکتوسکوپی و مواردی از این قبیل را توصیه مینماید. امّا در کل جای هیچ نگرانی نیست چراکه درمان به موقع سرطان میتواند احتمال بهبود بیماری را تا حد بسیار زیادی افزایش بدهد.
نتیجهگیری
بواسیر یا همان هموروئید (Hemorrhoid) یک عارضه شایع در ناحیه مقعد است. در کل هموروئید به دو بخش داخلی و خارجی تقسم بندی می شود. علائم هموروئید در افراد متفاوت بوده و ممکن است در نوع پیشرفته اش بسیار خطرناک باشد. ما در این مقاله به ماهیت بیماری هموروئید پرداختیم. در ادامه با هم بررسی نمودیم که آیا هموروئید باعث مرگ می شود؟
امید است مقاله آیا هموروئید باعث مرگ می شود؟ برای شما مخاطبین محترم مفید بوده باشد. لطفاً پس مطالعه کامل مقاله نظرات شخصی خود را در زمینه هموروئید با ما در وبسایت دکتر علیرضا ایزدی به اشترک بگذارید.