متخصص جراحی دستگاه گوارش

فوق تخصص جراحی کولورکتال

لاپاراسکوپی تخصصی و پیشرفته

آیا سرطان مری کشنده است؟ + علائم حتمی سرطان مری

موضوعات این مقاله

علائم سرطان مری

آیا یا تاکنون درباره سرطان مری چیزی شنیده‌اید؟ درواقع مری لوله‌ای عضلانی است که حلق را به معده اتصال می‌دهد. این عضله حدود ۸ اینچ طول دارد که به واسطه بافتی صورتی و مرطوب به اسم مخاط، پوشش یافته است. در این مقاله از وب‌سایت دکتر علیرضا ایزدی قصد داریم تا به این موضوع بپردازیم که آیا سرطان مری کشنده است؟ + علائم حتمی سرطان مری کدامند؟

سرطان مری یکی از انواع سرطان‌های تهاجمی و کشنده محسوب می‌شود و به‌طور معمول تشخیص آن کار چندان ساده نیست. چراکه تعدادی کم از انواع سرطان مری و تومورهای آن، از علائمی برخوردار هستند. پس به موجب این امر ضرورت دارد تا اطلاعات لازم را در مورد این سرطان، بهترین روش‌های مقابله با این بیماری را داشته باشیم. در این مقاله بررسی می‌کنیم که آیا سرطان مری کشنده است؟ + علائم حتمی سرطان مری کدام است؟

فهرست مطالب در این مقاله:

  • سرطان مری چیست؟
  • مراحل سرطان مری چگونه است؟
  • انواع سرطان مری
  • علائم سرطان مری
  • عوامل ایجاد سرطان مری
  • آیا سرطان مری کشنده است؟
  • نتیجه گیری

 

سرطان مری چیست؟

به‌طو کلی ابن سرطان ششمین علت رایج مرگ‌ بر اثر چنین عارضه‌هایی در سراسر جهان محسوب می‌شود. درواقع نرخ بروز سرطان مری در اقلیم‌های جغرافیایی مختلف با هم تفاوت دارند. در برخی از مناطق، شیوع بیماری سرطان مری شاید به‌واسطه مصرف تنباکو یا الکل و عادات غذایی نادرست و چاقی تعیین شود. در کل سرطان مری معمولاً در سلول‌هایی که در داخل مری جای دارند، آغاز می‌شود و هنگامی اتفاق می‌افتد که توموری بدخیم در بافت مری ایجاد گردد. این سرطان می‌تواند در هر نقطه‌ای از مری ایجاد شود و سپس شروع به رشد نماید. در حقیقت رشد تومور، خود به تنهایی می‌تواند در بافت‌های عمیق و ماهیچه‌های مری تأثیر زیادی بگذارد. تومور این توانایی را دارد تا در هر جایی از طول مری پدیدار شود، منجمله بخش‌هایی که مری و معده به یکدیگر متصل می‌گردند.

 

مراحل سرطان مری چگونه است؟

عموم سرطان‌ها طبق مرحله یا استیجی که دارند دسته‌بندی شده‌اند. درواقع این مراحل شرحی از وضعیت این عارضه محسوب می‌شود که به برنامه‌ریزی درمان کمکی شایان می‌نماید. در اصل مرحله سرطان بر مبنای محل و عمق تومور مشخص می‌گردد. عموم تومورها غیر از مرحله سرطان، شاید از درجه‌بندی‌هایی برخودار باشند. درجه‌بندی روشی جهت ارزیابی و بررسی تومور طبق ظاهر و عملکرد سلول‌های مدنظر نسبت به سلول‌های طبیعی به‌شمار می‌رود. به‌طور کل درجه‌بندی تومور این نتجه را برای پزشک مشخص می‌نماید که روند رشد تومور چه سرعتی دارد.

در حقیقت تومورهایی که سلول‌های تقریباً طبیعی دارند از رشد آرامی برخهوردار هستند، که به آن‌ها تومورهای درجه پایین اطلاق می‌شوند. ولی تومورهایی با سلول‌های بسیار غیرطبیعی که بسیار سریع تقسیم می‌گردند، به تومورهای درجه بالا شهرت دارند. در کل احتمال انتشار تومورهای درجه بالا در اغلب مواقع بسیار بیشتر از تومورهای درجه پایین خواهد بود.

لازم به ذکر است که مراحل سرطان مری به‌طور استیج یا مرحله از 0 تا 4 تقسیم‌بندی شده‌اند.  درواقع هرچه به عدد 4 نزدیک‌تر شود، این معنی را می‌دهد که سرطان پیشرفته‌تر است.

  • استیج 0: در چنین مرحله‌ای سلول‌های غیر‌طبیعی که هنوز سرطانی نشده‌اند، تنها روی لایه سلول‌های طبیعی مری جای گرفته‌اند.
  • اول: در استیج اول سلول‌های سرطانی تنها در لایه سلول‌های طبیعی مری جای دارند.
  • دوم: در استیج دوم سرطان به لایه ماهیچه‌ای یا دیواره بیرونی مری می‌رسد. هم‌چنین، بیماری سرطان شاید به 1 تا 2 غدد لنفاوی مجاور که غدد کوچکی که بخشی از سیستم ایمنی بدن محسوب می‌شوند، پخش شده باشد.
  • استیج سوم: در چنین مرحله‌ای سرطان در عمق لایه عضلانی داخلی یا دیواره بافت همبند نفوذ کرده است. سرطان حتی شاید فراتر از مری به سوی اندام اطراف نیز گسترش یافته و یا به غدد لنفاوی نزدیک مری متاستاز نموده باشد.
  • استیج چهارم: درواقع این آخرین و پیشرفته‌ترین مرحله در سرطان مری محسوب می‌شود. در این مرحله سرطان به دیگر اندام‌های بدن و یا غدد لنفاوی دور از مری نیز گسترش پیدا کرده است.

علائم سرطان مری

 

انواع سرطان مری

درست همانند دیگر بیماری‌ها، سرطان مری نیز می‌تواند سایر بافت‌های مختلف آن را درگیر نمید، پس به همین دلیل در انواع مختلفی دسته‌بندی می‌شود. به‌طور کلی دو نوع رایج از سرطان مری عبارتند از:

  1. کارسینوم سلول سنگفرشی (ESCC): در چنین نوعی، سرطان از سلول‌های نازک و بسیار مسطح در پوشش مری آغاز شده است. این نوع از سرطان بیشتر در بالا یا وسط مری پدیدار می‌شود، ولی می‌تواند در هر جای دیگر از مری نیز ظاهر گردد.
  2. آدنوکارسینوما (EAC) هنگامی اتفاق می‌افتد که سرطان در سلول‌های غده‌ای مری که مسئولیت تولید مایعات مخاط‌ماشکل را بر عهده دارند، آغاز می‌شود. به‌طور کلی آدنوکارسینوما اغلب در بخش تحتانی مری شایع است.

 

علائم سرطان مری

در مراحل نخستین سرطان مری، این احتمال وجود دارد که هیچ علامتی را شخص بیمار تجربه نکند؛ وای با پیشرفت این سرطان، شاید موارد زیر را پدیدار شوند:

  • کاهش وزن بدون دلیل
  • ایجاد سوءهاضمه
  • احساس سوزش سردل
  • درد یا مشکل در زمان بلع
  • احساس خفگی مکرر در زمان غذاخوردن
  • استفراغ
  • برگشت یافتن غذا به مری
  • احساس درد قفسه سینه
  • خستگی مفرط
  • سرفه‌های مزمن
  • سکسکه مکرر

 

علاوه بر موارد مذکور برخی از علائم این عارضه و سزطان حنجره عبارتند از:

  • تغییراتی در صدا مثل ایجاد صدای خشن
  • احساس درد در زمان بلع یا مشکلاتی در بلع
  • حس نمودن یک توده یا تورم در ناحیه گردن
  • سرفه یا تنگی نفس درازمدت
  • گلودرد یا گوش‌درد به‌صورت مداوم
  • ایجاد صدای خس‌خس بلند در زمان تنفس
  • در مواردی شدید، ایجاد مشکلاتی در زمان تنفس

 

عوامل ایجاد سرطان مری

درست مانند اکثر سرطان‌ها، دلیل این نوع سرطان هنوز مشخص نشده است. به‌طور کلی کارشناسان علم پزشکی بر این باورند که که سرطان مری مربوط به ناهنجاری‌ها یا جهش در DNA سلول‌های در این بخش از بدن است. درواقع جهش‌های مذکور به سلول‌ها سیگنال داده که سریع‌تر از سلول‌های طبیعی تکثیر بشوند. علاوه بر این جهش‌ها مذکور سیگنال مرگ این سلول‌ها را در شرایطی که لازم است، مختل می‌نمایند. همین امر موجب تجمع آن‌ها و مبدل شدن به تومور سراطانی می‌شود.

 

عوامل ایجاد سرطان مری (علائم سرطان مری)

 

آیا سرطان مری کشنده است؟

با توجه به آنکه عموم افراد مبتلا به سرطان مری به خاطر این بیماری جان خودشان را از دست می‌دهند، ولی میزان بقا هم اکنون بسیار بهبود است. درواقع درجه تومور حکایت از این موضوع دارد که سلول‌های سرطانی در زیر میکروسکوپ چقدر غیرطبیعی به نظر می‌آید و احتمال رشد و گسترش تومور از چه سرعتی برخوردار است. مراحل نخستین سرطان مری مرحله 0 تا مرحله 1(I) و IV (4) صورتی متغیر دارد. در کل به‌عنوان یک قاعده، به هر میزان این عدد کمتر باشد، سرطان در بدن کمتر گسترش‌ پیدا کرده است. تعداد بالاتر مثل مرحله 4، یعنی اینکه متاسفانه سرطان بیشتر گسترش یافته است.

ازآنجاکه داروهای مورد نیاز جهت درمان درد در بیشتر مواقع بسیار قوی هستند، شاید بیمار اغلب اوقات حالتی خواب‌آلود داشته باشد و یا اینکه دچار سردرگمی شود. چنین حالاتی درواقع با کندشدن عملکرد بدن تشدیدتر خواهند شد. به‌طور مثال، ضربان قلب کندتر می‌شود، این بدان معناست که خون اکسیژن کمتری به مغز انتقال می‌دهد. شخص بیمار شاید در چنین شرایطی از هوشیاری خارج گردد و در یادآوری اتفاقات یا در تمرکز نمودن با کمی مشکل مواجه شود. در حقیقت این تغییرات در عملکردهای بدن هم باعث تنفس کم‌عمق و هم‌چنین از دست دادن کنترل مثانه و روده خواهد شد.

 

نتیجه گیری

در این مقاله به علائم سرطان مری و اینکه آیا سرطان مری کشنده است؟ پرداختیم. همان طور که در مطالب بالا عنوان شد، متاسفانه این بیماری در مراحل اولیه علائم قابل تشخیصی از خود نشان نمی‌دهد. در کل برای پیشگیری از این بیماری تا حد مممکن باید از مصرف الکل و دخانیات اجتناب داشته باشیم چراکه این دو از عوامل مهم در ایجاد اکثر سرطان‌ها هستند.

امید است مقاله تآیا سرطان مری کشنده است؟ + علائم حتمی سرطان مری برای شما مخاطبین محترم مفید بوده باشد. لطفاً پس از مطالعه کامل این مقاله نظرات و تجارب شخصی خود را در زمینه تشخیص به موقع علائم سرطان مری با ما در وب‌سایت دکتر علیرضا ایزدی به اشترک گذارید.

 

دکتر ایزدی
دکتر ایزدی

دکتر علیرضا ایزدی ، دارای فوق تخصص جراحی کولورکتال (دستگاه گوارش) ،لاپاراسکوپی پیشرفته، جراحی لیزری مقعد(هموروئید،شقاق،فیستول و…)
جراحی سرطانهای دستگاه گوارش به روش لاپاراسکوپی پیشرفته  و  جراحیهای چاقی دستگاه گوارش از بهترین دانشگاه شیراز هستند .ایشان دوره های برجسته  را در بهترین مراکز علمی توسط بهترین افراد در برجسته ترین و یشرفته ترین کشور ها از جمله بلژیک ، ایتالیا ، سوئیس  و آلمان گذرانده و هم اکنون در تهران در حالت فعالیت هستند. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *