یکی از مشکلات گوارشی نفخ شکم یا باد معده میباشد . نفخ شکم در نتیجه تولید شدن گاز در سیستم گوارش ایجاد میشود .این گاز به دلیل هضم غذا تولید میشود . شما با مصرف دارو و رعایت رژیم غذایی میتوانید به درمان نفخ شکم بپردازید . نفخ شکم یک فرایند طبیعی است و ممکن است برای هر شخص روزانه ۵ تا ۱۵ بار اتفاق بیفتد. افراد ، گاز تولید شده را ممکن است یا از طریق دهان و یا از طریق مقعد خارج کنند. میزان گاز تولید شده در بدن هر شخص متفاوت میباشد زیرا سیستم گوارش همه افراد از غذاهای مشابه به یک میزان گاز تولید نمیکند . هنگامی که دچار نفخ شده باشید از ناحیه شکم احساس درد میکنید و این درد به دلیل تجمع گاز یا غذا در معده ایجاد میشود و میتواند باعث خروج گاز معده شود و اگر این گاز زیاد شود و خارج نشود باعث درد در ناحیه شکم میشود. با وبسایت دکتر علیرضا ایزدی همراه باشید.
دلایلی که باعث نفخ میشوند شامل موارد زیر میباشد :
۱ . بیماریهای التهابی روده
۲ . انسداد روده
۳ . بیماری کرون
۴ . سندروم روده تحریک پذیر
۵ . دیابت
۶ . عدم تحمل لاکتوز
۷ . فتوق
۸ . گاستروپارزی : حالتی است که در آن ماهیچه های دیواری شکم به طور درست عمل نمیکنند و باعث مشکلات در هضم میشود .
۹ . سلیاک : فردی که به این بیماری مبتلا باشد دچار اختلال آنزیم لازم برای هضم گلوتون میباشد.
معمولاً دلیل ایجاد نفخ شکم به طور مداوم نوع رژیم غذایی مصرفی و سبک زندگی شماست . برخی افراد ممکن است در هضم کربوهیدرات های خاص مشکل داشته باشند . لاکتوز و فروکتوز و کربوهیدرات گندم و لوبیا جز این دسته از مواد هستند که ممکن است برخی از افراد نتوانند آن را تحمل کنند . گاهی ممکن است این مشکل از رژیم غذایی نباشد و مواردی مانند رشد بیش از حد باکتریهای روده کوچک و یا اختلال گوارشی باعث این مشکل باشد . اگر با رعایت کردن نکات هنگام غذا خوردن و یا تغییر رژیم غذایی مشکل نفخ شکم شما حل نشد باید حتماً برای تشخیص بیماری به پزشک مراجعه کنید.
چند راهکار برای درمان نفخ شکم
۱ . فعالیت بدنی مفید
۲ . پیاده روی
۳ . عدم استعمال دخانیات
۴ . عدم مصرف نوشابه
۵ . دریافت مشاوره از پزشک تغذیه
۶ . خوردن داروهای گیاهی مانند برگ نعنا ، زنجبیل ، جعفری
۷ . عدم مصرف حبوبات پخته نشده
۸ . ماساژ شکم
۹ . ترک کردن سیگار
۱۰ . پرهیز از جویدن آدامس
۱۱ . نوشیدن مایعات زیاد
۱۲ . مصرف محصولات لبنی با لاکتوز کم
برخی راه کارهای درمان نفخ شکم بعد از غذا
اگر بعد از خوردن غذا دچار نفخ شکم میشوید باید برخی موارد را هنگام غذا خوردن رعایت کنید تا این مشکل برطرف شود .
تا حد امکان از خوردن مواد غذایی مانند عدس لوبیا ، نخود ، کلم و جو اجتناب کنید .
از نوشیدنیهای گاز دار استفاده نکنید و هنگام غذا خوردن از صحبت کردن خودداری کنید زیرا این کار باعث ورود هوا به معده میشود .
تند غذا خوردن و مصرف سبزی ها به صورت خام از دیگر مواردی میباشد که باعث نفخ شکم میشود .
درمان سریع نفخ شکم
اگر میخواهید نفخ شکمتان سریع درمان شود باید به پزشک مراجعه کنید تا برای شما دارو تجویز کند . برخی داروها مانند بیسموت ساب سالیسیلات و سایمتیکون باعث کاهش باد معده شما میشوند .
نفخ شکم در نوزادان
نفخ شکم در نوزادان بسیار شایع است . علت ایجاد نخ شکم در نوزادان ، وارد شدن هوا هنگام خوردن شیر میباشد . این مشکل ممکن است به دلیل موقعیت نامناسب نوزاد هنگام گرفتن سینه مادر باشد یا شیشه شیر درست در دهان او قرار نگیرد بنابراین باعث نفخ شکم میشود . معمولاً در کودکان به دلیل نوع رژیم غذایی و وارد شدن هوا هنگام خوردن و آشامیدن باعث ایجاد نفخ در شکم میشود و میتوان با تغییر رژیم غذایی به او کمک کرد اما اگر کودک شما علاوه بر نفخ شکم با مشکلاتی مانند تب ، مدفوع خونی و یا درد شکم داشته باشد باید حتماً به پزشک مراجعه کنید .
آیا نفخ شکم باعث یبوست میشود ؟
گاهی به دلیل نوع غذا یا استرس شخص دچار یبوست میشود اما در برخی مواقع سندروم روده تحریک پذیر چنین علائمی دارد . در این شرایط شما میتوانید از داروی ملین استفاده کنید ، این دارو برای هر دو عارضه مفید میباشد . استرس میتواند بر روی دستگاه گوارش شما تاثیر بگذارد و هضم غذا کند شود و باعث نفخ شکم و یا یبوست شود . در برخی افراد ممکن استرس هضم غذا را تسریع کرده و باعث اسهال شود .
بیشتر بخوانید : درمان یبوست
نکته ی پایانی
نفخ شکم به دلیل تولید گاز هنگام هضم و جذب غذا به وجود میآید . مشکل نفخ شکم با تغییر رژیم غذایی کمتر میشود با انجام کارهایی مثل خوردن وعده های غذایی کوچک تر ، آهسته غذا خوردن ، پرهیز از خوردن نوشابه ، صحبت نکردن هنگام غذا خوردن ، میتوانید از نفخ شکم جلوگیری کنید . از خوردن مواد غذایی مانند عدس ، لوبیا ، نخود کلم و جو که ممکن است باعث نفخ شکم و بروز آلرژی در بدن شما شود خودداری کنید .
برای درمان نفخ شکم بهتر است کارهای زیر را انجام دهید.
۱ . پرهیز از سیگار کشیدن
۲ . پرهیز از مصرف نوشابه
۳ . پرهیز از خوردن مواد غذایی حاوی لاکتوز
۴ . ورزش کردن