متخصص جراحی دستگاه گوارش

فوق تخصص جراحی کولورکتال

لاپاراسکوپی تخصصی و پیشرفته

درمان فیستول مقعدی

يك ارتباط غيرطبيعي بين پوست اطراف مقعد و داخل مقعد است.فیستول مقعدی در بيشتر موارد به علت آبسه هاي اطراف مقعد ايجاد مي‌شود. مي‌تواند به علت عفونت ناشي از ضربه فيشر،‌بيماري كردن يا اشعه‌درماني باشد که درمان فیستول مقعدی با لیزر امکان پذیر است.

 

فیستول مقعدی

علائم

ترشح چرك مداوم از دهانه خارجي فيستول، چون ترشحات مداوم خارج مي‌شوند بيمار درد ندارد ولي احساس سوزش و خارش دارد.

وجود يك بر جستگي سفت و دردناك هنگام لمس

 

درمان

عمل جراحي از بين بردن مسير غير طبيعي مي‌باشد.

فيستول هاي قابليت عودشوندگي دارند. كه تشخيص علت بوجودآمدن آن در بيمار از قبل از جراحي كمك‌كننده است.

 

جراحي فيستول‌هاي غير پيچيده

با اعمال جراحي فوتوكو آگولاسيون و ليزر (IR)Infra Red بصورت سرپائي و بي‌حسي موضعي و با حداقل ريكاوري (يك ساعت) قابل انجام است.

 

جراحي فيستول‌هاي پيچيده پري آنال

با روش VAFT و اندوركتال فلپ‌ها و Seton و … قابل درمان است.

 

آبسه مقعدی

اگر دهانه غده‌هائي كه در نزديكي مقعد هستند بسته شود غده دچار عفونت مي‌گردد و تدريجاً متورم مي‌شود و حاوي چرك خواهد شد. اين حالت باعث ايجاد آبسه در نزديكي مقعد مي‌گردد.

آبسه آنوركتال عبارت است از بروز آبسه (تجمع چرك ناشي از عفونت) در ناحيه اطراف مقعد و اين آبه ممكن است درست در ناحيه سوراخ مقعدي يا به طور عمقي‌تر در جدار راست روده تشكيل شود.

 

آبسه یا فیستول آنورکتال

آبسه مقعدي بدليل وجود باكتري‌هاي شايع مثل استافيلوكوك و اشرشياكولي در ناحيه مقعد بروز مي‌كند. گاهي عفونت‌هاي قارچي هم دليل ايجاد آبسه مقعدي آنوركتال مي‌شود.

مهمترين و اصلي‌ترين علائم و نشانه‌هاي آبسه مقعدي و عفونت آنوركتال:‌

بدليل تجمع عفونت در اين بخش از دستگاه دفع مدفوع مقعد دچار درد و علائم ديگر مي‌شود.

علاوه بر درد احساس تست به بدن درد،‌بي‌اشتهائي و بدي حال عمومي مي‌كند.

خيلي از بيماران به اشتباه فكر مي‌كنند كه دچار سرماخوردگي شده‌اند چون دقيقاً علائمي مانند سرماخوردگي مي‌دهد علائمي
 چون بدن‌درد، تب و گلودرد كه توسط يك متخصص جراح بيماري نشيمنگاه تشخيص داده مي‌شود.

 

انواع آبسه مقعدی

آبسه مقعدي ممكن است سطحي باشد و به صورت ورم همراه با درد شديد در لبه مقعد بروز كند.

محل آبسه گرمتر از ساير نقاط بدن است و ممكن است با قرمزي و التهاب بافت‌هاي اطراف نيز همراه باشد. انواع سطحی آبسه هاي مقعدي، شايع‌ترين نوع آبسه‌هاي مقعدي هستند. آبسه‌هاي مقعدي به تدريج متورم و دردناك‌تر مي‌شوند به طوري كه راه‌رفتن و نشستن براي بيمار مشكل مي‌شود.

گاهي نيز به طور خودبخود دهانه آبسه باز مي‌شود و خون و چرك آن تخليه مي‌شوند و به دنبال تخليه چرك از شدت درد كاسته مي‌شود.

 

راه‌هاي جلوگيري از آبسه مقعدی:‌

  • جلوگيري از ابتلا به يبوست و دفع سخت
  • شستشو مقعد با آب ولرم
  • پرهيز از زورزدن زياد
  • براي پيشگيري از ابتلا به عفونت مقعدي از نشستن در جاي مرطوب و خيس و سرد خودداري شود.
  • ايستادن و نشستن به مدت طولاني مي‌تواند زمينه را براي ابتلا به آبسه مقعدي فراهم كند.
 
 

 پيشگيري از ابتلا به فیستول مقعدي يا عفونت آنوركتال

 

براي جلوگيري از ابتلا به دفع سخت و يا يبوست و مشكلات مقعدي بايد:

  • مدت زمان (تايم)‌ توالت حداكثر 3 دقيقه باشد. (چه آمد، چه نيامد، چه پاك بشود و چه نشود بايستي بلند شويد)

(مطمئن‌ باشيد عدم تخليه كامل هيچگونه مشكل حادي براي شما ايجاد نخواهد كرد و ذهن خود را از اين موضوع بايستي پاك كنيد)

  • استفاده از كمك تخليه اكيداً ممنوع است. (انگشت، آب و تنقیه، فشار اطراف و …)‌
  • يبوست و اسهال ممنوع است.
  • ورزش منظم هفتگي (حداقل 3 جلسه در هفته- ورزش هوازي و دسته‌جمعي بسيار بهتر است مانند واليبال و فوتبال و …)
  • استرس و اضطراب ممنوع است.
  • صبحانه حجيم نان و غلات سبوس‌دار (هر نوع مواد غذائي كه دوست داريد) بين 6-4 صبح
  • مصرف روزي حداقل 14 ليوان آب
  • مصرف روزي حداقل 10 عدد ميوه
  • تعداد دفعات توالت را بايستي كنترل كنيد، در صورت دفعات زياد بهترين حالت اين است كه پس از صبحانه، شام،‌ حداكثر سه دقيقه دستشوئي برويد كه مغز شما عادت به اين رژيم كند.
  • روزي حداقل 45 دقيقه پياده‌روي كنيد.

 

 

درمان فیستول مقعدی و عفونت نشیمنگاه

در مواردي كه آبسه به طور خودبخود تخليه نمي‌شود، تنها روش قطعي درمان،‌ برش‌دادن آب و تخليه آن است. به دنبال خروج چرك كه با بی حسی موضعي يا بيهوشي عمومي و توسط جراح انجام مي‌شود از شدت درد كاسته مي‌شود.

پس از تخليه چرك لازم است كه بيمار روزي 5 مرتبه و هر مرتبه 15 دقيقه در لگن آب گرم بنشيند و در لگن از هيچ نوع از افزودنی مثل بتادين، الكل، نمك و …. اضافه شود و سپس محل آن با سشوار خشك شود تا رطوبت نداشته باشد. رطوبت عامل عفونت است و بهتر است اين كار تا دو دقيقه ادامه يابد.اگر التهاب شديد باشد بر اساس نظر پزشك جراح،‌ آنتي‌بيوتيك براي بيمار شروع مي شود.

 

فيستول اطراف مقعد

فيستول يك ارتباط غيرطبيعي بين دو سطح اپي تليال بدن مي‌باشد. در مورد فيستول مقعدي، دهانه خارجي اين سير در پوست اطراف مقعد و دهانه داخلي آن داخل مقعد قرار دارد. در صورتيكه سير فيستول از ميان عضله اسنفكتر خارجي بگذرد فيستول از نوع پيچيده مي‌باشد ولي در صورتيكه مسير فيستول كوتاه بوده و اسفكتر خارجي را در بر نگيرد فيستول از نوع پائين مي‌باشد.

پس از تخليه آبسه به طور خودبه خود يا توسط جراح پس از حدود دو هفته علائم كاملاً‌ رفع مي‌شوند و فرد سلامت كامل خود را بدست مي‌آورد. ولي در بعضي افراد دهانه‌اي كه براي خروج چرك به روش جراحي يا به طور خودبخود ايجاد شده است باز مي‌ماند.

اين دهانه در واقع توسط مجراي باريكي به روده بزرگ و مقعود راه دارد و مانند تونل باريكي، پوست اطراف مقعد را به داخل روده بزرگ وصل مي‌كند. به اين مجراي باريك، فيستول اطراف مقعد گفته مي‌شود.

البته گاهي نيز بدون سابقه بارزي از علائم آبسه مقعدي، فرد دچار فيستول مي‌شود.

فيستول مقعدي باعث مي‌شود كه محتويات ميكروبي داخل روده‌ي بزرگ از طريق مجراي مذكور به زير پوست راه پيدا كنند و هر چند مدت باعث ايجاد عفونت يا ترشح گردد كه باعث درد و آبسه يا ايجاد حالتي مثل جوش چركي ترشح در ناحيه مي‌شود و پس از تخليه شدن ترشحات، درد فروكش مي‌كند.

 

علائم فيستول مقعدی كه بعد از درمان آبسه مقعدي بروز می كند

  • ترشح مداوم يا متناوب
  • وجود يك برجستگي سفت و دردناك به هنگام لمس
  • درد به هنگام اصابت مزاج يا پس از آن
  • تغيير رنگ پوست اطراف فيستول

بيمار بدليل ترشح چركي مداوم از دهانه خارجي فيستول مراجعه مي‌كند و چون ترشحال فيستول و بطور مداوم تخليه مي‌شود درد نمي‌تواند عمل مهمي براي مراجعه بيماران باشد ولي احساس سوزش يا خارش ناشي از ترشحات مي‌تواند عامل مراجعه بيماران باشد. در معاينه اين بيماران معمولاً‌ دهانه خارجي فيستول قابل مشاهده بوده و در لمس با انگشت ممكن است بتوان مسير فيستول را كه به شكل يك مجراي سفت شده مي‌باشد لمس كرد دهانه داخلي نيز در صورتيكه نزديك مقعد باشد قابل لمس است.

 

درمان فيستول مقعدی (آنال)

درمان فیستول مقعدی با جراحي معمولاً تنها درمان موثر است و جهت انجام آن سوراخ خارجي و داخلي (اوليه) باعث پروپ (ميله فلزي نازك و قابل انعطاف و نرم) و با استفاده از آب اكسيژنه و متيلن بلو رقيق بايد پيدا شوند و مجرا يا مجاري فيستول بايد به طور كامل مشخص شوند و مجرا در تمامي طول آن باز شود.

بطوريكه فيستول به شكل يك زخم باز درآيد و بايد مطمئن شد كه زخم حاصل از عمق به سطح بطور خودبخود ترميم مي‌شود. در تمامي روش‌هاي درماني اعم از جراحي معمولي و يا ليزر بسته به طول و عمق فيستول احتمال عود وجود دارد.برای جراحی دستگاه گوارش دکتر علیرضا ایزدی می توانید از طریق همین سایت اقدام نمایید.