بیماری التهاب کبد به دلایل مختلفی شکل می گیرد. ملتهب شدن کبد نشانه ای از یک مشکل اساسی در بدن است. رژیم غذایی، سبک زندگی و سایر بیماری ها ممکن است باعث التهاب کبد شوند. در این مقاله از وب سایت دکتر علیرضا ایزدی قصد داریم به بیماری التهاب کبد بپردازیم و عوامل شکل گیری آن و راهکارهای درمانی را بررسی کنیم.
بیماری التهاب کبد چیست؟
کبد یکی از اعضای مهم در بدن ما است که درست در زیر قفسه سینه در سمت راست شکم قرار گرفته است. کبد یکی از ارگان های مهم در بدن است که نقش مهمی در هضم غذا و همچنین پاکسازی بدن از سموم را دارد. بیماری التهاب کبد فعالیت های این عضو را مختل می کند و نارسایی کبد یک وضعیت تهدید کننده برای زندگی فرد است. با درمان به موقع این بیماری از این مسئله جلوگیری خواهید کرد. بیماری کبد ممکن است به دلیل مسائل ژنتیکی باشد. ویروس ها، مصرف الکل و چاقی نیز می توانند از دلایل التهاب کبد باشند.
عوامل ایجاد التهاب کبد
چاقی و مصرف مواد الکلی از عواملی هستند که باعث التهاب کبد می شوند. برخی از داروها، سموم و مکمل ها نیز در ایجاد این بیماری نقش دارند. عفونت، بیماری خود ایمنی، سندرم متابولیک و بیماری ویلسون باعث اختلال کار کبد و در نتیجه التهاب آن خواهند شد. همچنین، ممکن است این بیماری به صورت ارثی به فرد منتقل شود.
بیشتر بخوانید : درمان بواسیر
بیماری هایی که باعث التهاب کبد می شوند
- سرطان: سرطان کبد، روده بزرگ، لوزالمعده و سرطان ریه می توانند باعث ایجاد التهاب کبد شوند.
- تومورهای خوش خیم کبد
- چربی بیش از حد در کبد
- بیماری کبد پلی کیستیک
- کبد چرب در دوران حاملگی
- برگشت خون از قلب و نارسایی قلبی
علائم بیماری التهاب کبد
بیماری های کبد همیشه علائم و نشانه های قابل توجهی ایجاد نمی کنند. اگر هر یک از علائم یا نشانه های زیر را مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و لازم انجام شود:
- زردی پوست و چشم ها
- درد و تورم شکن
- تورم در پاها و مچ پا
- خارش پوست
- رنگ ادرار تیره
- رنگ مدفوع کم رنگ
- خستگی مزمن
- حالت تهوع یا استفراغ
- از دست دادن اشتها
- کبودی آسان پوست
ارتباط این بیماری با هپاتیت
مسئله خود ایمنی باعث می شود تا تشخیص مهاجمان مضر و بافت سالم کبد سخت شود. این حالت ممکن است به دلایل وجود بیماری های ارثی ایجاد شود. بیماری موروثی ممکن است باعث بیماری التهاب کبد و هپاتیت شده و باعث انسداد طولانی مدت صفرا شود. هپاتیت ویروسی شامل نوع A ,B, C, D و E بر ایجاد شدن التهاب کبد تاثیر گذار هستند. هپاتیت ویروسی می تواند از طریق مواد غذایی، آب آلوده، تماس با خون آلوده از طریق سوزن یا تماس جنسی ایجاد شود. همچنین در زمان زایمان از مادر به فرزند منتقل خواهد شد.
نکاتی برای جلوگیری از ابتلا به هپاتیت و التهاب کبد
- حتما واکسیناسیون لازم را انجام دهید.
- سوزن های استفاده شده را به کار نبرید.
- اجازه ندهید خون یا مایعات بدن فرد آلوده با بدن شما تماس داشته باشد.
- به مکان هایی که سرویس بهداشتی مناسبی ندارند، کمتر سفر کنید.
- حتما از آب جوش برای نوشیدن و مسواک زدن استفاده کنید.
بیشتر بخوانید : درمان افتادگی روده
چگونگی درمان التهاب کبد
درمان کبد ملتهب به علت آن وابسته است. پزشک معمولا بسته به تشخیص نهایی علت آن، در مورد داروهای مناسب برای کبد ملتهب تصمیم می گیرد. ابتدا باید یک معاینه فیزیکی انجام شود. معاینه ای که اندازه، بافت و شکل کبد شما تشخیص داده خواهد شد. سپس، آزمایش های دیگری نیز انجام می شود تا متوجه شویم چه چیزی باعث التهاب کبد شما شده است:
- آزمایش خون: برای بررسی تعیین سطح آنزیم فعلی و وجود هر گونه ویروسی که باعث بیماری التهاب کبد می شود، انجام خواهد شد.
- تصویر برداری: آزمایش هایی مانند سی تی اسکن، ام آر آی یا سونوگرافی کمک می کند تا دید بهتری از کبد به دست آید.
- الاستوگرافی رزونانس مغناطیسی: یک آزمایش غیر تهاجمی که با امواج صوتی انجام می شود تا تصویر بصری میزان سفتی فعلی کبد ایجاد شود. این آزمایش معمولا به جای بیوپسی کبد انجام می شود.
- بیوپسی کبد: شاید لازم باید نمونه ای از بافت کبد شما آزمایش شود. این روش شامل وارد کردن یک سوزن بلند و نازک از طریق پوست به کبد است.
زمانی که نتایج به دست آید و مشخص شود چه چیزی باعث التهاب کبد شما شده است، نحوه درمان آن اعلام خواهد شد. اگر بیماری شما التهاب کبد تشخیص داده شده است، از خوردن الکل، استامینوفن و داروهایی که خطر خونریزی را افزایش می دهند مانند آسپرین، خودداری کنید.
درمان های طبیعی برای تسکین کبد
برای تسکین بیماری التهاب کبد ، مصرف آبلیمو به اندازه کافی و متعادل می تواند به پاکسازی بدن و تسکین کبد کمک کند. آب تازه لیمو را مصرف کنید. چهار لیموی تازه را آب گیری کرده و همراه با مقداری آب ترکیب کنید. این نوشیدنی به گردش خون و پاکسازی کبد کمک خواهد کرد. البته، در کنار آن باید رژیم غذایی مناسبی را پیش بگیرید. از خوردن موادی که باعث چاقی می شوند خودداری کرده و سبزی های بیشتری را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. حتما برای انتخاب رژیم غذایی مناسب و دیگر راهکاری درمانی با پزشک هماهنگ های لازم را انجام دهید. برخی از مواد ممکن است تاثیر منفی بر بدن شما بگذارند و بهتر است با تشخیص پزشک مواد مناسب رژیم غذایی خود را انتخاب کنید.
سخن پایانی
بیماری التهاب کبد معمولا نشانگر آن است که بدن در یک وضعیت ناسالم به سر می برد. کبد ملتهب از ابعاد معمول خود بزرگتر شده و به رنگ زرد درخواهد آمد. بیماری هایی مانند چاقی، حمله های ویروسی، سرطان و دیگر مواردی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم، باعث التهاب کبد خواهند شد. برای تشخیص صحیح و درمان این بیماری با دکتر علیرضا ایزدی در تماس باشید.
سوالات متداول
۱. علائم کبد ملتهب چیست؟
علائم اولیه شامل از دست دادن اشتها، احساس تهوع، زردی پوست و چشم، حساسیت و درد در ناحیه کبد و پا می شود.
۲. آیا بیماری التهاب کبد قابل درمان است؟
بله، ابتدا دلیل ایجاد این بیماری مشخص می شود و شیوه درمانی متناسب با آن پیش گرفته خواهد شد. همچنین تغییر شیوه زندگی و بهبود رژیم غذایی به درمان التهاب کبد کمک خواهد کرد.